Jan van Eijckstraat 11, 1077 LE Amsterdam
+316 4316 5152
bestuur@levensreddendoejezo.eu

Onderzoek naar reanimatietrainingen

Het effect van reanimatietrainingen

Buitenlands onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van een positief verband tussen het aantal reanimatietrainingen en de overlevingskans na een hartstilstand buitenshuis. Denemarken is een goed voorbeeld hiervan. Zo worden er sinds 2005 verplichte EHBO-cursussen gegeven op basisscholen. Dit is het zogenaamde Kids Save Lives project. Daarnaast moet iedereen zijn of haar reanimatievaardigheden aantonen tijdens een rijexamen. Verder werd er bijzonder veel reclame gemaakt voor reanimatiecursussen en kwamen er op 15.000 openbare plaatsen automatische externe defibrillatoren (AED).

Deze maatregelen waren zeer effectief. In 2001 was het percentage slachtoffer dat door omstanders gereanimeerd werd 21 procent; in 2010 was dit 45 procent. De kans op minimaal één jaar overleving na een hartstilstand, steeg daarmee van 3 procent naar 10 procent. Dit scheelt elk jaar 2,3 overledenen per 100.000 inwoners. Met andere woorden, in Nederland zouden op basis van deze uitgangspunten 394 minder mensen per jaar aan een OHCA moeten overlijden. Dit is meer dan één persoon per dag.

Uit ander onderzoek blijkt dat een nationaal verplichte reanimatietraining voor schoolgaande kinderen de grootste invloed heeft op de toename van het aantal reanimaties door omstanders. Daarom zijn ook andere Europese landen maatregelen gaan nemen om reanimaties buiten het ziekenhuis te stimuleren.